על פי הדין היהודי חייב אב לדאוג לילדיו ולספק להם את כל צרכיהם הבסיסיים וגם הצרכים הנוספים שיספקו לילדים חיים נורמאלים כשאר הילדים. מזונות קטינים מתחלקים לגילאים ולמעשה יש שוני מהותי בין ילד בגיל ארבע או חמש לבין נער בגיל שמונה עשרה או תשע עשרה.
ילד עד גיל 6 יקבל את כל צרכיו מאביו, ולא משנה האם האב נשוי, גרוש או אלמן. בדין העברי מובהר בצורה הברורה ביותר כי ילדים הם באחריות אביהם ולפחות בשנים הראשונות לחייהם, הילדים רשאים לדרוש את כל המגיע להם מאביהם. על פי טל איטקין, עורכת דין המתמחה בענייני ודיני משפחה ילד ראשי לדרוש מאביו את מזונותיו גם אם לא התחתן מעולם עם אמו וכל ילד יכול להגיש תביעת מזונות כנגד אביו. בגיל 6 משתנות מעט היוצרות ועד גיל 15 האב מחויב למזונות ילדיו, אך גם האם נכנסת לתמונה.
בטווח הגילאים האלו האב ימשיך לזון את ילדיו בכל הקשור לצרכים הקיומיים אך בנוסף יש עליו אחריות גם לצרכים האחרים כמו הוצאות בבית הספר, נסיעות, משחקים, חוגים ועוד. טל איטקין מדגישה כי ההוצאות הנוספות, שהן כביכול לא קריטיות להמשך חייו של הילד הן הכרחיות וחשובות מאוד כדי שהילד אינו ירגיש שונה משאר הילדים ואינו ירגיש חסכים כבר מגיל צעיר והן יתחלקו בין שני ההורים. בסופו של דבר, הילד אינו אשם כי הוריו התגרשו, אביו אינו התחתן עם אמו או כל סיבה אחרת שאומנם אינה תלויה בו אבל משפיעה רבות על חייו.
מזונות קטינים – עד איזה גיל?
מזונות קטינים הם עד גיל 18 על פי החוק העברי אך בגלל אורח החיים הישראלי הכולל שירות צבאי ולימודים ישנה הסכמה כי ההורים ישלמו את מזונות ילדיהם גם בתקופה הזו. האב יצטרך לדאוג לילדיו בשליש מהסכום להם הורגלו עד כה ובהחלט אפשר לומר שגיל 18 עד גיל 21 בישראל עדיין נחשב לגיל שבו הילדים, או יותר נכון הנערים הבגירים אינם מסוגלים לדאוג לעצמם במאת האחוזים.
טל איטקין אומרת כי החוקים לגבי מזונות קטינים נועדו עבור אבות שמנסים לברוח או להתחמק מהתשלום אך במקרים רבים בישראל האבות אינם צריכים את החוקים כדי לדאוג לילדיהם. בשנים האחרונות האבות בפרט וההורים בכלל מבינים כי עצם העבודה שהקשר ביניהם פורק ולא הצליח אין זה אומר שהילדים צריכים להיפגע. ככלל, יש פרמטרים קבועים לגבי הסכום אותו ישלם האב כל חודש והם כוללים את הצרכים הקיומיים והצרכים הנוספים הספציפיים של הילד, רמת ההשתכרות בפועל וכושר ההשתכרות של האב, רמת החיים לה הורגל הילד ומצב ובריאותו וכמובן הגיל שלו. על פי טל איטקין תחום מזונות הקטינים הוא תחום מורכב ומסובך לעיתים, אך אם פועלים על פי החוקים והתקנות מדובר בהליך שיכול להיות פשוט מאוד.